Αν θες να απολαύσεις και το ψησιματάκι και το κρεατάκι, να πώς το κάνεις σωστά...
Το ψήσιμο ανήκει στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του λαού μας, είναι η βαριά κληρονομιά των προγόνων μας, ο σεβασμός οπότε είναι αναγκαίος! Το barbeque δεν είναι κρέας που ψήνεται στη θράκα, είναι μια μικρή τέχνη με τα δικά της μυστικά. Κι ενώ τα βασικά τα ξέρεις, δεν έχουν αλλάξει και πολύ άλλωστε από την εποχή του πρωτόγονου, κάποια μικρά λαθάκια αποτρέπουν την πλήρη νοστιμιά...
Ιδού λοιπόν η μαγική φόρμουλα του ψησίματος για να αποκομίσεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το χρωστάς στους καλεσμένους σου, περισσότερο απ' όλα όμως το χρωστάς στον εαυτό σου!
Νο 1 - Καθάρισε καλά την ψησταριά
Ξέρω, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι μετά το ψήσιμο και το τσιμπούσι είναι να ξαναβγείς για να καθαρίσεις το barbeque, έλα όμως που είναι απαραίτητο. Κι όχι μόνο για την υγιεινή του πράγματος, αλλά κυρίως για τη γεύση του κρέατος! Η βρόμικη σχάρα, ειδικά η απλή από χυτοσίδηρο, μαζεύει περίεργες ουσίες και τις μεταφέρει στα ψητά, άσε που κάνει και το κρέας να κολλάει στη σχάρα, χαλώντας την τέχνη της παρουσίασης. Η καθαρή σχάρα λοιπόν είναι αναγκαιότητα και ο καλύτερος χρόνος για να το κάνεις είναι όσο είναι ακόμα ζεστή. Όχι ζεματιστή, αλλά τόσο ζεστή που να μην έχουν ακόμα κολλήσει τα υπολείμματα του κρέατος στη σχάρα. Αν η σχάρα είναι ατσάλινη, την καθαρίζεις με μεταλλική βούρτσα, αν πάλι είναι από χυτοσίδηρο, χρησιμοποίησε συρμάτινο σφουγγαράκι. Και βέβαια μην ξεχνάς το λάδωμα της σχάρας ανάμεσα στα ψησίματα, για να την έχεις πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση...
Νο 2 - Μην ψήνεις πάντα
απευθείας στη φωτιά
Νο 3 - Άσε το κρέας να
«κάτσει»
Αυτός ο κανόνας ισχύει και πριν και μετά το ψήσιμο! Το κρέας πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ρίξεις στη φωτιά, αν θες να έχεις ομοιόμορφο ψήσιμο (τουλάχιστον ένα μισάωρο εκτός ψυγείου). Ομοίως, μετά το ψήσιμο δεν σερβίρεις το κρεατάκι αμέσως. Γιατί; Γιατί αν κόψεις το καυτό κρέας, όλοι οι χυμοί που δίνουν τη γεύση θα κυλήσουν έξω, αφήνοντας το κρέας ελαφρώς άνοστο. Δώσ' του λοιπόν λίγα λεπτά... ησυχίας πριν το τεμαχίσεις και θα έχεις ζουμερό και λαχταριστό ψητό.
Νο 4 - Πρόσεξε τις
σος
Νο 5 - Μην κόβεις το κρέας για
να τσεκάρεις αν έγινε