Στη Λαιμητόμο της ενημέρωσης! Επικοινωνήστε μαζί μας στο laimhtomos@gmail.com!!!

LIVE SCORE


powered by Agones.gr - Stoixima
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Σελίδες

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσας

Μπορεί ο κόσμος του βυθού της θάλασσας να είναι μαγευτικός και παραδεισένιος (ανάλογα πάντα που βρίσκεσαι), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι μπορεί κανείς άνετα να τον επισκεφτεί χωρίς να είναι προετοιμασμένος για τους «κακούς», που τυχόν θα συναντήσει.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μόνο επικίνδυνοι άνθρωποι. Πέρα από τα γνωστά θαλάσσια όντα, που ο καθένας γνωρίζει, υπάρχουν και αυτά που δεν φημίζονται τόσο για την γλυκύτητά τους ή την νοστιμιά τους αλλά για το πόσο γλυκύτατοι και νόστιμοι δείχνουμε εμείς στα δικά τους μάτια…
Γι’αυτό, λοιπόν, όσοι είστε λάτρεις της θάλασσας και του λεγόμενου scuba diving -κοινώς καταδύσεις, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω εκπαιδευτικό άρθρο.
Ψάρι λιοντάρι
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσας Θα περιμένατε τους φανατικούς των ψαριών να αποφεύγουν ξεκάθαρα ένα θαλάσσιο πλάσμα που έχει πάρει το όνομά του από κάτι τόσο άγριο όπως είναι το λιοντάρι. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το όμορφο αλλά δηλητηριώδες ψάρι λιοντάρι είναι ένα πολύ διάσημο pet. Αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μέχρι σήμερα, το ψάρι λιοντάρι έχει δηλητηριώδες αγκάθια στα πτερύγιά του που μπορούν να προκαλέσουν απίστευτο πόνο στα θύματά του.
Αυτό σημαίνει πως όσοι επιλέξουν να αποκτήσουν ένα ψάρι λιοντάρι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν καθαρίζουν το ενυδρείο τους. Μόνο ένα τσίμπημα αρκεί για να προκαλέσει επώδυνους πονοκεφάλους και εμετούς.
Μιλάμε για ένα ντόπιο είδος του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού και είναι ένας αληθινός μαχητής. Αυτό είναι προφανές από ένα περιστατικό που έγινε το 2009 όταν ένας κεραυνός κατέστρεψε μία δεξαμενή στο Μαϊάμι, με αποτέλεσμα να δραπετεύσουν έξι ψάρια λιοντάρια. Εκείνο αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και εξαπλώθηκε κατά μήκος της Ανατολικής ακτής, στις Μπαχάμες και στις Βερμούδες, και έχει τώρα φτάσει στην Καραϊβική. Ευτυχώς, το ψάρι επιτίθεται στους ανθρώπους μόνο όταν προκληθεί.
Πετρόψαρο
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΣε αντίθεση με την έντονη εμφάνιση του ψαριού λεοντάρι, το πετρόψαρο είναι ένας ειδικός του καμουφλάζ και μπορεί να γίνει κυριολεκτικά αδιάκριτο από μία πέτρα στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτό το καθιστά απίστευτα επικίνδυνο, και είναι πολύ εύκολο για κολυμβητές και δύτες να πέσουν απρόσμενα επάνω του. Ζουν σε ρηχά νερά στα τροπικά νερά του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, που είναι -δυστυχώς- κορυφαίοι προορισμοί για όσους κολυμπούν με τη μάσκα τους και παρατηρούν το βυθό.
Εάν σταθείτε σ’ ένα από τα 14 δηλητηριώδη αγκάθια του πετρόψαρου, φροντίστε πως θα τρέξετε γρήγορα στα επείγοντα περιστατικά. Εκτός από απίστευτο πόνο, το δηλητήριο μπορεί να προκαλέσει παράλυση εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αγωνία λέγεται πως είναι τόσο έντονη που ορισμένα θύματα έχουν εκλιπαρήσει να τους κόψουν το άκρο παρά να ζήσουν ακόμα ένα λεπτό με αυτό τον πόνο από τα αγκάθια.
Μέδουσα
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΣτην Αυστραλία, είναι σύνηθες για τους ναυαγοσώστες να φοράνε κολάν στα χέρια και στα πόδια τους. Και αν αυτό μοιάζει μία περίεργη επιλογή περιβολής για να κολυμπήσεις, μπορεί να βοηθήσει να σώσει ζωές. Και αυτό επειδή τα κολάν μπορούν να προστατέψουν από το τσίμπημα της μέδουσας, που είναι το πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο. Το τσίμπημα της μέδουσας είναι βλαβερό μόνο όταν «βρίσκει» δέρμα, και με το πέρασμα των χρόνων, οι ναυαγοσώστες έχουν μάθει πως με το να φορούν κολάν αποφεύγουν τον αγωνιώδη πόνο, τους έντονους εμετούς ή ακόμα και τον θάνατο από ένα από τα πιο θανατηφόρα πλάσματα της θάλασσας.
Σαλάχι
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΈπρεπε να φτάσουμε στο 2006 για να συνειδητοποιήσει ο περισσότερος κόσμος πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα σαλάχια. Ο ατρόμητος τηλεοπτικός παρουσιαστής Στιβ «Κυνηγός Κροκδείλων» Ίρβιν πέθανε μετά από ένα τσίμπημα ενός από αυτά τα… χαριτωμένα πλάσματα, που το απίστευτο είναι πως ετησίως σκοτώνουν περισσότερο κόσμο από τους καρχαρίες.
Ωστόσο, γενικότερα το σαλάχι δεν είναι επιθετικό και γίνεται τέτοιο μόνο εάν προκληθεί. Το δηλητήριο από το τσίμπημα προκαλεί τρομερό πόνο και πρήξιμο, όπως και μόλυνση.
Χταπόδι με μπλε δαχτυλίδια
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΕνώ τα περισσότερα από τα τσιμπήματα των πλασμάτων σ’ αυτή την gallery μπορούν να προκαλέσουν άμεσο πόνο, αυτό του μπλε χταποδιού μοιάζει σχετικά άκακο στην αρχή. Αλλά μην ξεγελαστείτε και πιστέψετε πως αυτή η επίθεση είναι λιγότερο θανατηφόρα από τους άλλους διάσημους ομολόγους του. Η νευροτοξική ουσία, που περιέχουν τα κεφαλόποδα, μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε παράλυση και τελικά σε θάνατο.
Το μπλε χταπόδι είναι σπάνια μεγαλύτερο από μισό μέτρο και μιας και δεν αποτελεί προφανή απειλή, ο κίνδυνος μπορεί να παραβλεφθεί. Δεν υπάρχει αντίδοτο για το τσίμπημα, γι’ αυτό εάν συναντήσετε ένα μέσα στο νερό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αποφύγετε.
Μεγάλος λευκός καρχαρίας
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΜε πολλές σειρές από κοφτερά δόντια και δυνατά σαγόνια, ο μυθικός μεγάλος λευκός μπορεί να κόψει στη μέση ένα χέρι ή πόδι με τη μία. Προφανώς, είναι ένα θανατηφόρο πλάσμα και σίγουρα μοιάζει με ένα τέτοιο με αυτό το παρουσιαστικό, όμως δεν είναι τόσο για τους ανθρώπους όσο θα θέλατε να πιστεύετε.
Ταινίες όπως το Jaws έχουν διαδώσει την παρανόηση πως οι καρχαρίες επιτίθενται στους ανθρώπους με οποιαδήποτε ευκαιρία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται, ετησίως, από τσιμπήματα της μέλισσας και της σφίγγας παρά από τις επιθέσεις του μεγαλύτερου αρπακτικού της γης. Όταν ένας καρχαρίας επιτίθεται σ’ έναν άνθρωπο, συνήθως γίνεται κατά τύχη και το πλέον πιθανό είναι πως μπερδεύει έναν surfer ή έναν που κολυμπάει για το πιο συνηθισμένο θήραμά του, όπως είναι οι φώκιες.
Αν και το 75% των επιθέσεων που συμβαίνουν δεν είναι θανατηφόρες, μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες όπως είναι οι βαθιές πληγές που μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.
Καρχαρίας τίγρης
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΕνώ ο μεγάλος λευκός είναι πιο διάσημος, θα πρέπει να φοβόμαστε εξίσου τον καρχαρία τίγρη εάν τον συναντήσουμε όχι στα πολύ βαθιά νερά. Αυτό το γιγαντιαίο ψάρι είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνο για τους ανθρώπους, μιας και ο χώρος που κυνηγά είναι γενικότερα κοντά στην ακτή.
Ενώ τα περισσότερα ψάρια είναι πολύ εκλεκτικά στο τί τρώνε, αυτό το τέρας μπορεί να φάει σχεδόν ότι μπορεί να χωρέσει στα σαγόνια του, όπως άλλους καρχαρίες, κομμάτια από σκάφη, παλιά λάστιχα και πινακίδες κυκλοφορίας, ορισμένα δηλαδή από τα πράγματα που έχουν βρεθεί στο στομάχι του.
Θαλάσσιο φίδι
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΕίναι καλό που το θαλάσσιο φίδι δεν είναι επιθετικό, επειδή ένα δάγκωμα από αυτό το σχετικά ντροπαλό πλάσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Όπως όλα τα δηλητηριώδη φίδια έχει μεγάλους κυνόδοντες και το δηλητήριο από αυτούς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Μπορεί να τα βρει κανείς κυρίως στα ρηχά νερά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, με το πιο επικίνδυνο είδος να είναι εκείνο με το συμπιεσμένο σώμα.
Κοράλλι της φωτιάς
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΑν και το όνομα υποδηλώνει άλλα, το κοράλλι της φωτιάς δεν είναι στην πραγματικότητα ένα κοράλλι αλλά συγγενεύει περισσότερο με τη μέδουσα και τις θαλάσσιες ανεμόνες. Μπορεί να καταφέρει ένα αδίστακτα σκληρό τσίμπημα με τα αόρατα πλοκάμια του και, αν και δεν είναι θανατηφόρο, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Μετά την επαφή, τα θύματα θα αισθανθούν έναν έντονο πόνο που μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες μέχρι δύο εβδομάδες. Τα θύματα του κοραλλιού της φωτιάς είναι συνήθως έμπειροι δύτες που το μπερδεύουν με το κανονικό κοράλι.
Αχινός
Perierga.gr - Τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσαςΟ αχινός δύσκολα δείχνει ως πλασματάκι για χάδια, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που πέφτουν θύματα των κοφτερών αγκαθιών αυτών των μικροσκοπικών πλασμάτων. Οι βελόνες είναι αρκετά μακριές για να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε οποιονδήποτε πατήσει πάνω τους. Εκτός από τον έντονο πόνο, αυτές σπάνε κατά την επαφή και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούνται μόνο χειρουργικά.
Οι αχινοί γενικότερα δεν είναι δηλητηριώδεις, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Το είδος «toxopneustes pileolus» είναι για παράδειγμα το πιο επικίνδυνο που υπάρχει εκεί έξω. Σ’ ένα μη έμπειρο μάτι, τα αγκάθια τους μοιάζουν με λουλούδια, όμως είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη και μπορούν να οδηγήσουν στην παράλυση, ακόμα και στο θάνατο.
πηγή: msn.com
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Αναγνώστες