Στη Λαιμητόμο της ενημέρωσης! Επικοινωνήστε μαζί μας στο laimhtomos@gmail.com!!!

LIVE SCORE


powered by Agones.gr - Stoixima
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Σελίδες

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Διαχείριση ηλεκτρονικής ζωής… μετά θάνατον

















Το θέμα είναι λιγότερο απλό απ’ όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά: πεθαίνει κάποιος και όλη η ηλεκτρονική του δραστηριότητα μένει αιωνίως online...



Σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Κι ενώ για τον αποθανόντα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αποτελεί ωστόσο για τους οικείους του.Πόσα μακάβρια «σκουντήματα» να σε καλεί το Facebook να κάνεις στον φίλο σου που έχετε να τα πείτε καιρό (και που προφανώς δεν θα τα ξαναπείτε ποτέ);

Το ζήτημα με τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνει πίσω του ο νεκρός δεν είναι μικρό πράγμα και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.
Τα κοινωνικά του δίκτυα, οι λογαριασμοί των e-mail του και οι λοιπές ψηφιακές του δραστηριότητες δεν ανακαλούνται από μόνες τους.

Εταιρίες με έργο ακριβώς αυτό ξεπηδούν πλέον συνεχώς, σε μια προσπάθεια να σεβαστούν οι συγγενείς τη μνήμη του νεκρού και να τον αφήσουν να φύγει ολοκληρωτικά από τα εγκόσμια.Υπάρχουν ωστόσο και απλούστερες λύσεις για να σβήσει κάποιος τα online ίχνη του προσφιλούς του προσώπου…

E-Mails

Το Hotmail δίνει τη δυνατότητα στους συγγενείς του αποθανόντα να παραλάβουν ένα CD με όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα του, αρκεί να προσκομίσουν πιστοποιητικό θανάτου. Με τον ίδιο τρόπο, εξαφανίζεται και ο λογαριασμός του από τον πάροχο mail. Το Gmail παρέχει τις ίδιες επιλογές, με την απαραίτητη «χαρτούρα» φυσικά, αρκεί ο νεκρός να μεριμνήσει εκ των προτέρων: απαιτεί και ένα e-mail του θανόντα που θα αιτείται τη διαγραφή του λογαριασμού του (το οποίο και προωθεί εξουσιοδοτημένος δικηγόρος).
Κοινωνικά δίκτυα

Το Facebook σέβεται την επιθυμία της οικογένειας να διαγράψει τη σελίδα του νεκρού ή να την κρατήσει σε μια «κατάσταση μνημόσυνου», αφαιρώντας δηλαδή όλα τα status updates του και επιτρέποντας μόνο σε «ειδικούς» φίλους να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του.
Πλατφόρμες φωτογραφιών

Οι photo-storage ιστοσελίδες, όπως το Flickr, θα κρατήσουν τον λογαριασμό του αποθανόντα ενεργό (δίνοντας τη δυνατότητα στην οικογένειά του να τον διαχειρίζεται), αν ωστόσο ο χρήστης είχε σημειώσει φωτογραφίες ως «private», το site δεν θα επιτρέψει στην οικογένεια ή τους φίλους του να έχουν πρόσβαση στο υλικό αυτό.
Passwords

Διάφορες εταιρίες, όπως η Legacy Locker για παράδειγμα, προσφέρουν κωδικοποιημένες υπηρεσίες αποθήκευσης passwords και άλλων ιδιωτικών πληροφοριών, τις οποίες και παρέχουν σε σαφώς οριζόμενους παραλήπτες του θανόντα. Οφείλει βέβαια ο νεκρός να προνοήσει πριν… αποδημήσει. Κάθε τέτοιο site έχει ένα δικό του σύστημα να πιστοποιεί τον θάνατο του χρήστη πριν αρχίσει να μοιράζει τις απόρρητες πληροφορίες του.


 
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Αναγνώστες